Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Blog

Blog

2024. 03. 18. 14:25:39

A festéshez szükség van jó minőségű eszközökre mivel tartósabbak és igényesebb munkát lehet velük végezni. A munkavégzés után alaposan kitisztítva újra használhatóak  Ha már az első néhány ecsetvonás alkalmával elkezd a szőre hullani, akkor a végeredmény szinte biztosan nem lesz tetszetős.

A munkálatokat általában a falak kaparásával és a hibák kijavításával kell kezdeni. Ehhez spatulyát használnak. Legalább két spatulyát érdemes beszerezni, egy 50 mm és egy 100 mm széleset, ezekkel aztán könnyedén lehet dolgozni. Fontos, hogy jó fogású nyéllel rendelkezzenek.

Fontos, hogy a kisebb-nagyobb falhibák javításakor tiszta eszköz álljon rendelkezésünkre, ezzel elkerülhető, hogy tovább szennyezzük a falat. A faljavítás során a kevésbé gyakorlottak megkarcolhatják az eszköz szélével a falat, ami később akár a festéken is átüthet. Célszerű tehát lekerekíteni kissé a sarkait. A minőségi munka attól is függ, mennyire jó fogású nyéllel rendelkezik a spatulya.

Glettelés és csiszolás:

A fal bejavítása után következhet a csiszolás. Ha nincs otthon kifejezetten erre a célra alkalmas gép, akkor egy deszkára feszített csiszolópapír is megteszi, melynek segítségével a glettelt falfelületeket simára lehet csiszolni. Lehet olyan eszközt is vásárolni, amely hosszabbító nyéllel rendelkezik, így a plafon csiszolása is egyszerűen megvalósítható.

A csiszolási munka nagyon sok porral jár, így érdemes porvédő maszkot beszerezni.

A gletteléshez többféle méretben kaphatóak glettvasak, melyek közül a nagyobb méretekkel rendelkezők használata némi gyakorlatot igényel, így célszerű a kisebb, 250-300 mm szélességűek mellett dönteni. A glettvas esetében is fontos a fogantyú, hogy a glettmasszát egyenlegesen és a megfelelő vékonyságban sikerüljön elsimítani.

A gyakorlott festők a glettelt felületet nem mindig szokták csiszolni, de laikusként szükséges lehet. Csiszolópapírral, csiszolószivaccsal, vagy teleszkópos eszközzel valósítható meg a legkönnyebben, ez utóbbi egyébként a mennyezet festésekor is jó szolgálatot tesz majd.

Alapozás:

A fal alapvetően nedvességet von el a felvett festéktől, ami rontja annak fedőképességét. Ennek megakadályozására érdemes az alapozásra is időt fordítani. Választhatunk mélyalapozót, de a diszperziós festék jelentős hígításban is megfelel erre a célra. A felhordáshoz ajánlott 12-18 mm-es szálhosszúságú festőhengert használni, magasabb helyeken teleszkópos nyéllel. A festék tökéletes eloszlatása nagymértékben függ attól, milyen hengert használunk hozzá. Az egyrétegű, kiváló fedőképességgel rendelkező falfestékekhez a rövid szálú hengerek bizonyulnak jobb választásnak, hiszen ezek kevesebb festéket vesznek fel egyszerre, és így takarékosabb a festés. Ha durvább felületeket szeretnénk festeni, vagy olyan festéket használunk, amelyet több rétegben szeretnénk felvinni, és kicsit hígabb típusok, inkább válasszunk hosszabb, legalább 16-20 mm-es szállal rendelkező változatokat. Ha a sarkokhoz is hengert kívánunk használni, akkor érdemes a lekerekített végűeket választani, de hasznos lehet előtte ecsettel felvinni a festéket.

Henger használata:

A festék tökéletes felviteléhez fontos, hogy mindig csak a szükséges mennyiség legyen a hengerben, ezt a célt szolgálja a négyszögleges műanyag festékes vödör szélére akasztott lehúzó rács, melynek mérete mindenképpen illeszkedjen a vödör és a henger méreteihez is.

Vannak olyan komplett készletek, amelyekben hengerrel együtt található meg a rács, sőt sarokfestő ecsetek is beszerezhetőek ilyen módon. Ha egy 8-14 literes vödröt használunk, akkor ezzel jól lehet haladni, és nem kell folyton utántölteni azt. Ez egyáltalán nem elhanyagolható akkor, ha nagy felületekről van szó, és gördülékenyen szeretnénk dolgozni.

Védjük a bútorokat és a burkolatokat:

A takarófóliák rendkívül hasznosnak bizonyulnak a bútorok és a burkolatok védelmére, de nem hiányozhatnak a festőszalagok sem, melyekkel a csempék szélét, a nyílászárók környékét,vagy az ajtófélfát védhetjük meg attól, hogy festékesek legyenek.

A lakásfestés akár saját kezűleg is megvalósítható, hiszen egyszerűen használható eszközök kaphatók kifejezetten a festési munkálatok minél egyszerűbbé tétele érdekében. Ahhoz hogy elégedettek legyünk a végeredménnyel minőségi eszközökre van szükség.

Nézd meg webshopunk kínálatát: Festő szerszámok